FOM

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.fom.nl/nieuws/2017/05/24/druppeltjes-nanowater-veel-sterker-geordend-dan-verwacht/

Geprint op :
29 mei 2017
14:35:06

Alles20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

Druppeltjes nanowater veel sterker geordend dan verwacht

Het oppervlak van piepkleine waterdruppels, omgeven door een hydrofobe stof zoals olie, is veel sterker geordend dan verwacht.
Dat blijkt uit een onderzoek van AMOLF in samenwerking met de Ecole Polytechnique Fédérale van Lausanne.
In het gekromde oppervlak van nanowaterdruppels hebben watermoleculen een sterkere interactie met elkaar dan in een normaal wateroppervlak.
Dit kan consequenties hebben voor biologische en chemische processen.
Het onderzoek wordt op 24 mei 2017 gepubliceerd in Nature Communications.

Lees verder

Jaarverslag FOM in 2016

Het laatste jaarverslag van FOM is verschenen, 'FOM in 2016'. Daarmee complementeert de stichting een reeks van 70 jaarverslagen: de Stichting FOM vierde in 2016 haar 70-jarig bestaan. Vanaf 1 januari 2017 is FOM omgevormd tot de institutenorganisatie van NWO. Het jaarverslag van 2016 is dan ook het laatste van de Stichting FOM.

Lees verder

Vernieuwend natuurkundeonderzoek krijgt 3,5 miljoen euro

Het NWO domeinbestuur Exacte en Natuurwetenschappen heeft acht aanvragen gehonoreerd in de NWO Natuurkunde Projectruimte. Dit subsidie-instrument is bedoeld voor kleinschalige projecten voor fundamenteel natuurkundeonderzoek met een vernieuwend karakter en wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie.

Lees verder

Zwaartekracht voor synthetische cel en quantumsoftware

Zes onderzoeksteams van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen elk 18,8 miljoen euro voor een groot onderzoeksprogramma. Minister Bussemaker (OCW) stelt daarvoor 112,8 miljoen euro beschikbaar. De teams van Marileen Dogterom (TUD) en Harry Buhrman (CWI/UvA) zijn gehonoreerd. Zij doen onderzoek naar de synthetische cel en quantumsoftware.

Lees verder

'Snake currents' veroorzaken een bijzonder grote anisotropische magnetoweerstand in opgerold grafeen

Nanostructuren van opgerold grafeen vertonen een bijzonder grote anisotropische magnetoweerstand, een fysisch effect dat veel wordt gebruikt in toepassingen voor magnetische detectie, zoals kompassen en verkeersdetectors. Theoretische natuurkundigen in Utrecht en Dresden hebben dit effect aangetoond voor een opgerolde laag grafeen in de vorm van een buis met open uiteinden. "We hebben gezien dat het effect meer dat tien keer zo hoog kan zijn dan is waargenomen in conventionele legeringen van overgangsmetalen", vertelt Vidi-laureaat Carmine Ortix (Universiteit Utrecht). De onderzoekers publiceerden hun resultaten in april 2017 in het tijdschrift Nano Letters.

Lees verder

Dun diamantachtig kristal weerkaatst groot aantal kleuren licht in alle richtingen

Met behulp van geavanceerde berekeningen hebben natuurkundigen en wiskundigen van de Universiteit Twente ontdekt dat een dunne, diamantachtige fotonische nanostructuur een opvallend breed spectrum aan kleuren licht bij elke invalshoek weerkaatst. Daardoor heeft dit materiaal veel potentieel als achterreflector om de efficiëntie van zonnecellen of kleine lichtbronnen op chips mee te vergroten. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende natuurkundige tijdschrift Physical Review B.

Lees verder

Koninklijke onderscheiding voor RUG-hoogleraar Sytze Brandburg

Vandaag is prof.dr. Sytze Brandenburg op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) koninklijk onderscheiden. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Brandenburg is hoogleraar versnellerfysica aan de RUG en programmaleider binnen de NWO-institutenorganisatie (NWO-I). Brandenburg is in het Stadhuis van Groningen, samen met drie andere onderzoekers van de RUG, gedecoreerd door de Groningse burgemeester P.E.J. den Oudsten.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 169 170 171 van 171