FOM

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina:
https://www.fom.nl/nieuws/persberichten/2017/02/20/tweede-future-energy-conferentie-op-19-en-20-september-2017/

Geprint op:
21 februari 2017
18:07:24

Alles20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

Tweede Future Energy conferentie op 19 en 20 september 2017

De succesvolle eerste editie van de 'Computational Sciences for Future Energy Conference' krijgt dit jaar een vervolg. De conferentie brengt de Nederlandse onderzoeksgemeenschap op het gebied van computationele wetenschap voor energietoepassingen op 19 en 20 september samen in Eindhoven. De conferentie wordt georganiseerd door Shell en NWO.

Lees verder

Zes natuurkundigen ontvangen Vici-beurzen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft zes natuurkundigen een Vici-beurs toegekend. De subsidie bedraagt anderhalf miljoen euro per aanvrager. Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen vernieuwende onderzoekslijn opbouwen. In totaal ontvangen 34 vooraanstaande wetenschappers een Vici-beurs.

Lees verder

Op harde bodem wandelen cellen verder

Beweging van cellen door mechanische oorzaken gemodelleerd

Op een stevige ondergrond bewegen cellen anders dan op een zachter oppervlak. Met een wiskundig model heeft voormalig FOM-promovendus Elizaveta Novikova (TU/e) voor het eerst een verband aangetoond tussen dit lokale gedrag van cellen en hun globale neiging om te bewegen naar een steviger ondergrond. Deze kennis biedt aanknopingspunten om cellen gericht te sturen. Novikova en haar collega's publiceerden dit model op 16 februari 2017 in Physical Review Letters.

Lees verder

NWO voert Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda uit

Als kennispartner in de Kenniscoalitie* gaat NWO uitvoering geven aan de Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De Startimpuls is met een bedrag van 32 miljoen euro een eerste investering van het ministerie om een start te maken met de implementatie van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Lees verder

Eenrichtingsweg voor beweging in nieuw materiaal

Onderzoekers hebben een materiaal ontwikkeld dat ingaat tegen een van de basisprincipes van de natuurkunde. Reguliere materialen die ingedrukt worden, verspreiden de druk gelijkmatig, ongeacht waar die vandaan komt. Het nieuwe materiaal breekt met deze wetmatigheid; dat kan interessant zijn voor toepassingen in zachte robotica en producten die gebaat zijn bij schokdempende eigenschappen. Het onderzoeksteam van AMOLF, Universiteit Leiden en de Universiteit van Texas in Austin publiceren hun bevindingen op 13 februari 2017 in vakblad Nature.

Lees verder

Benoeming leden nieuwe raad van toezicht NWO

Ir. Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteijn (voorzitter), dr. Adriana Esmeijer, prof.dr. Mirjam van Praag, drs. Willem te Beest en ing. Amandus Lundqvist worden per 1 maart 2017 leden van de nieuwe raad van toezicht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken hebben melding gemaakt van deze benoemingen in de ministerraad.

Lees verder

NWO stimuleert samenwerking mkb met tweede call KIEM-HTSM

NWO stimuleert samenwerking met het mkb binnen de Topsector HighTech Systemen en Materialen (HTSM). De gebeurt via het voortzetten van de pilot KIEM-HTSM voor de natuurkunde. Er is een tweede call geopend van het instrument. Bij KIEM-projecten werken onderzoekers en mkb samen om kennisvragen van het mkb aan te pakken, en om de samenwerking tussen mkb en academia te versterken. Aanvragen voor KIEM-HTSM indienen kan per direct en tot 4 april 2017.

Lees verder

Zwarte gaten op een elektronische chip

Natuurkundigen vinden eenvoudige manier om zwarte gaten in het lab te creëren
Theoretische natuurkundigen hebben een manier gevonden om een zwart gat te simuleren op een elektronische chip. Dat maakt het mogelijk om de fundamentele aspecten van zwarte gaten te bestuderen in een laboratorium op aarde. Bovendien kan het achterliggende onderzoek bijdragen aan quantumtechnologieën. "Het is nu nog puur theoretisch," vertelt Rembert Duine (Universiteit Utrecht/TU Eindhoven), "maar het is wel een voorstel waarvan alle experimentele ingrediënten er al zijn. Binnen één of twee jaar kan dit in een lab gaan gebeuren." De onderzoekers publiceren hun resultaten in Physical Review Letters op 1 februari 2017.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 165 166 167 van 167