FOM

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina:
https://www.fom.nl/nieuws/persberichten/2017/01/20/vier-vrouwelijke-wetenschappers-krijgen-wise-positie-toegewezen/

Geprint op:
23 januari 2017
16:24:33

Alles20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

Vier vrouwelijke wetenschappers krijgen WISE-positie toegewezen

Dr. Elisabeth Adams, dr. Barbora Hola, dr. Stacey Jeffery en dr. Anja Spang hebben in de eerste ronde van het NWO-programma Women In Science Excel (WISE) een positie toegewezen gekregen aan respectievelijk de onderzoeksinstituten ASTRON, NSCR, CWI en het NIOZ. Met het tenure-track-programma krijgen de talentvolle vrouwelijke wetenschappers de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep voort te zetten of te ontwikkelen en uiteindelijk door te stromen naar een toppositie aan het betreffende instituut.

Lees verder

Vouwen met vervormbaar materiaal

AMOLF-groepsleider Bas Overvelde ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek aan Harvard University een origami-achtige methode voor het ontwerpen en onderzoeken van nieuwe metamaterialen. Bij zulke materialen is het niet de moleculaire samenstelling, maar de microstructuur die hun functie bepaalt. Het ideale metamateriaal verandert autonoom van vorm, afhankelijk van de gewenste functionaliteit. Overvelde en zijn Amerikaanse collega's ontwikkelden een toolkit om zulke metamaterialen te ontwerpen die verschillende vormen kunnen aannemen op een manier die aan origami doet denken. Zij publiceerden hun onderzoek op 19 januari 2017 in Nature.

Lees verder

Magnetische opslag met licht, zonder hitte

Een sterke korte lichtpuls kan data opslaan op een dunne laag van kobaltgranaat, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Bialystok in Polen en de Radboud Universiteit. Het is de snelste manier van data opslaan en uitlezen tot nu toe, zonder dat er hitte aan te pas komt. Nature publiceert hun - lang als onmogelijk bestempelde - resultaat op 18 januari 2017.

Lees verder

Physics@Veldhoven brengt 'heroes of physics' samen

Op 17 en 18 januari 2017 barstte het congres Physics@Veldhoven los. In conferentiecentrum Koningshof kwamen ruim tweeduizend natuurkundigen bijeen om de laatste stand van zaken in de fysica te bespreken. De deelnemers kregen volop de gelegenheid om te netwerken – binnen én buiten hun eigen vakgebied. Dat is de kracht van Physics@Veldhoven: deze jaarlijkse conferentie beslaat de breedte van de fysica, van donkere materie tot solar fuels, en van snaartheorie tot onderzoek naar de levende cel. Ook nu bood dat onderzoekers een bruisende plek om inspiratie op te doen. De thema van 2017: heroes of physics.

Lees verder

Onderzoekers maken laser op nanoschaal bij kamertemperatuur

Door nauwgezette controle over licht en materie op de nanoschaal hebben internationale onderzoekers een laser ontworpen die werkt op de nanoschaal. Het ontwerp is klein en robuust genoeg om uiteindelijk op een computerchip te passen. Dat is een veelbelovende stap richting razendsnel transporteren en bewerken van data in de vorm van licht in plaats van met langzame elektrische stroom.
De nanolaser is het werk van onderzoekers van het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Madrid. Zij beschrijven hun resultaat in vakblad Optica van de Optical Society of America, en presenteren erover tijdens de nationale natuurkundeconferentie Physics@Veldhoven op 18 januari 2017.

Lees verder

NWO steekt anderhalf miljoen in datagestuurde wetenschap

Vier Indiaas-Nederlandse samenwerkingsprojecten krijgen geld om computationele en datawetenschap in te zetten voor duurzaam energieonderzoek. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hiervoor samen met het Indiase Department of Science and Technology (DST) eerder dit jaar een call for proposals uitgeschreven. De beste vier projectvoorstellen zijn gehonoreerd.

Lees verder

Wondermateriaal voor zonnecellen verrast onderzoekers

Natuurkundigen van AMOLF hebben het mysterieuze werkingsmechanisme opgehelderd van een veelbelovend nieuw materiaal voor zonnecellen. Experimenten waarin ze druk uitoefenden op perovskiet halfgeleiders leidden tot tegen-intuïtieve resultaten die ze niet konden verklaren met de conventionele halfgeleidertheorie. De resultaten bleken echter wel verrassend goed overeen te komen een nieuwe theorie van het Imperial College in Londen, die een eigenaardige bandstructuur voorspelt in perovskiet halfgeleiders. "Theorie en experimenten kwamen prachtig samen en hebben ons geholpen een belangrijk deel van de perovskietpuzzel op te lossen", zegt AMOLF-groepsleider Bruno Ehrler, die de resultaten op 23 december 2016 publiceerde in het tijdschrift Energy & Environmental Science.

Lees verder

Omvorming FOM een feit: per 1 januari 2017 FOM --> NWO

Vanaf 1 januari 2017 zal de huidige Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie FOM samen met andere NWO-onderdelen een nieuwe organisatie vormen. De Raad van Bestuur van FOM heeft op 21 december definitief besloten tot deze omvorming. De rechtspersoon blijft bestaan, krijgt nieuwe statuten en een nieuwe naam, de Stichting Nederlandse Wetenschappelijke Onderzoek Instituten. Hieronder zullen uiteindelijk alle negen NWO-instituten ressorteren. De subsidieverlening aan de Nederlandse natuurkunde gaat verder in het nieuwe NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen. De naam FOM verdwijnt dus na 70 jaar. Het doel van de aanpassingen van NWO is om te komen tot een slagvaardiger, minder pluriform en meer multidisciplinair gerichte organisatie.

Lees verder

FOM-bureau gesloten tussen kerst en nieuwjaar

Het FOM-bureau in Utrecht is tussen de kerstdagen en oud & nieuw gesloten. Van vrijdag 23 december t/m vrijdag 30 december is het FOM-bureau dus niet bereikbaar. Vanaf maandag 2 januari 2017 staan wij weer voor u klaar.

 

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 164 165 166 van 166