FOM

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.fom.nl/nieuws/2017/03/27/nwo-natuurkunde-prijzen-indienen-1-april/

Geprint op :
30 maart 2017
16:41:16

Alles20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

NWO Natuurkunde Prijzen: indienen voor 1 april

Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft vier bijzondere wetenschappelijke prijzen beschikbaar voor verschillende onderzoekers in de fysica. Met deze prijzen wil NWO fysisch onderzoek en kennisbenutting bevorderen op verschillende wetenschappelijke niveaus. De prijzen worden tijdens Physics@Veldhoven in januari aan de winnaars uitgereikt.
Nominaties indienen is mogelijk tot 1 april 2017.

Lees verder

Zwaartekrachtsgolvenmeter LISA in de ruimte stap dichterbij

Zwaartekrachtsgolvenmeter LISA, die met Nederlandse technologie in de ruimte zwaartekrachtsgolven kan gaan detecteren, is een belangrijke stap dichterbij gekomen. Een internationale groep wetenschappers en instituten heeft begin dit jaar LISA voorgesteld als zwaartekrachtsgolvenmissie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in 2034. Andere voorstellen zijn niet bij ESA ingediend. Nederlandse instituten, waaronder Nikhef, hebben ESA deze maand formeel laten weten het LISA-voorstel te ondersteunen.

Lees verder

Gezamenlijk programma CSER en eScience voor energieonderzoek (JCER)

Het programma Computational Sciences for Energy Research (CSER) en het Netherlands eScience Center in Amsterdam hebben een nieuwe call for proposals gelanceerd. Deze call heeft betrekking op PhD-projecten die gericht zijn op onderzoeksuitdagingen in de computationele wetenschappen voor toekomstige energie. Het onderzoek is gericht op het ontwikkelen van duurzame softwaretools en is bedoeld voor alle computationele wetenschappers die zich bezighouden met energieonderzoek.

Lees verder

Raad voor de Natuur- en Scheikunde brengt manifest uit

De Raad voor de Natuur- en Scheikunde heeft het manifest 'Koester het fundament' opgesteld en overhandigd aan het Ministerie van OCW. De Raad staat onder leiding van Robbert Dijkgraaf en is in 2016 op aanraden van minister Bussemaker opgericht door Jasper Knoester, Ben Feringa en Niek Lopes Cardozo, respectievelijk voorzitter van het Bètadecanenoverleg, het voormalig gebied Chemische Wetenschappen van NWO en oud-Stichting FOM.

Lees verder

Wetenschappers demonstreren nieuw soort laser

Lasers vind je tegenwoordig overal: artsen gebruiken ze bij het doen van oogcorrecties, kassamedewerkers scannen er je boodschappen mee en quantumwetenschappers hebben ze nodig voor het controleren van qubits in de toekomstige quantumcomputer. In de meeste toepassingen zijn de huidige grote, inefficiënte lasers een prima oplossingen, maar quantumsystemen werken op heel kleine schaal en bij extreem lage temperaturen. Wetenschappers proberen al veertig jaar nauwkeurige en efficiënte microgolflasers te ontwikkelen die de ultra-koude en fragiele quantumexperimenten niet verstoren.

Lees verder

Waardevolle expertmeeting voor wetenschap, bedrijfsleven en clinici

Op 23 februari gingen op de Health Innovation Campus in Veldhoven zestien artsen van Máxima Medisch Centrum (MMC) tijdens een interactieve workshop in gesprek met wetenschappers en hightech bedrijven, beiden actief in de medische technologie. Gedurende de avond ontstond een waardevolle uitwisseling van kennis, ervaring en contactgegevens.

Lees verder

Aantal vrouwen in hogere posities blijft stijgen

16% vrouwen in schaal 12 en hoger bij FOM op 31 december 2016
De Stichting FOM – per 1 januari omgevormd tot de NWO-institutenorganisatie - heeft in 2010 het vrouwencharter 'Talent naar de top' ondertekend. Met deze ondertekening heeft FOM toegezegd om concrete maatregelen te nemen om meer vrouwelijk talent 'aan boord' van de organisatie te krijgen en te behouden. FOM zag daarbij ook voor zichzelf een rol in het faciliteren van doorstroom naar een toppositie buíten de eigen organisatie.

Lees verder

Exploderende ijsdruppels

Een waterdruppel die 'van buitenaf' bevriest, laat een boeiende serie snelle fysische verschijnselen zien voordat hij met geweld explodeert. Dit laten onderzoekers van de Universiteit Twente zien in Physical Review Letters van 24 februari 2017. Hun publicatie is eruit gelicht als 'exceptional news'.

Lees verder

Joost Frenken winnaar van de MRS Innovation in Materials Characterization

De Amerikaanse Materials Research Society (MRS) heeft ARCNL-directeur en onderzoeksleider Joost Frenken de 2017 Innovation in Materials Characterization Award toegekend. Frenken werd gekozen uit een grote groep genomineerden voor 'de ontwikkeling, toepassing en commercialisering van temperatuurgestuurde, in situ scanning probe microscopie bij hoge snelheid, wat leidt tot belangrijke inzichten in de structuur, dynamiek en chemie van oppervlakken en grenslagen'.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 166 167 168 van 168