FOM

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina:
https://www.fom.nl/nieuws/personalia/2017/02/20/detlef-lohse-lid-nationale-academy-engineering/

Geprint op:
23 februari 2017
10:41:22

Alles20172005200420032002

Arian Steenbruggen: "Nieuw NWO: flexibler, slagvaardiger en meer op samenwerking gericht"

Arian Steenbruggen is sinds 1 januari 2017 directeur van het NWO domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). "Graag lever ik mijn bijdrage aan het slagen van de nieuwe inrichting van NWO, waarbij we de wetenschapsterreinen van NWO beter met elkaar verbinden. Als één NWO zijn we flexibeler en slagvaardiger en meer op samenwerking gericht. Dat maakt ook dat NWO beter kan inspelen op ontwikkelingen in de wetenschap én de maatschappij."

Lees verder

Veni-subsidies toegekend

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 96 jonge, pas gepromoveerde wetenschappers een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 200.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. Onder de succesvolle onderzoekers zijn vijf natuurkundigen. Er zijn mysterieuze bronnen in het heelal die deeltjes met extreem hoge energieën uitzenden. Het is vooralsnog onduidelijk hoe deze bronnen werken. In dit onderzoek gaat Mieke Bouwhuis op NIKHEF deze bronnen bestuderen door er een neutrinotelescoop van twintig megaton zeewater op te richten. Andre Mischke gaat aan de Universiteit Utrecht de temperatuur van een quark-gluonplasma onderzoeken. Met botsingen tussen zware ionen zijn wetenschappers sinds kort in staat om een nieuwe toestand van materie, het quark-gluonplasma, te maken en te bestuderen. Deze toestand heeft waarschijnlijk een…

Lees verder

Vici-subsidie voor Mark Vrakking en Herre van der Zant

NWO heeft aan 27 excellente wetenschappers een Vici-subsidies toegekend. De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 1.250.000 euro. Hiermee moet hij of zij in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Onder de gelukkigen zijn twee natuurkundigen. Mark Vrakking gaat aan het FOM-Instituut AMOLF in Amsterdam kijken hoe elektronen bewegen bij 10-16 seconde. Het onderzoek heeft als doel met behulp van laserpulsen met een duur van een paar honderd attoseconden (1 attoseconde is 10-18 seconde ofwel een miljardste van een miljardste seconde) de beweging van elektronen onder allerlei verschillende omstandigheden in moleculen te bestuderen. Dit moet leiden tot dieper inzicht in hun beweging en tot toepassing van attoseconde laserpulsen in natuurkunde, scheikunde en door licht gedreven processen in de biologie. Herre van der Zant…

Lees verder

Dijkgraaf lid Uitvoerend Bestuur FOM

Per 1 december 2005 is Robbert Dijkgraaf benoemd tot lid van het Uitvoerend Bestuur van FOM. Hiermee is de vacature in het Uitvoerend Bestuur opgevuld. Dijkgraaf is sinds 1992 hoogleraar Mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Begin 2005 is hij daar tot Universiteitshoogleraar benoemd. Na zijn studie natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, promoveerde Dijkgraaf in 1989 cum laude aan dezelfde universiteit bij Gerard 't Hooft. In de tussentijd maakte hij een uitstapje naar de kunstacademie. Van 1989 tot 1992 werkte hij aan Princeton University en het Institute for Advanced Study. Dijkgraaf houdt zich momenteel in zijn onderzoek specifiek bezig met snaartheorie, quantumgravitatie en het grensvlak van de fysica met de wiskunde. Hij is winnaar van de Physica-prijs (2001) en lid van de KNAW. In 2003 won hij de Spinozapremie van NWO. Met het geld heeft hij onder andere een…

Lees verder

Fred Bijkerk benoemd tot hoogleraar

De Universiteit Twente heeft dr. Fred Bijkerk per 1 december 2005 benoemd tot hoogleraar 'XUV lichtbronnen en optiek' aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bijkerk is momenteel verbonden aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen in Nieuwegein waar hij onder andere onderzoek doet naar multilaag-optiek in het kader van het nieuwe FOM-Programma 'Extreme UV multilayer optics'. Met de benoeming aan de UT zal Bijkerk ook de samenwerking met de vakgroep 'Laserfysica en niet-lineaire optiek' van prof.dr. Klaus Boller verder inhoud geven.

Lees verder

Goedheer benoemd tot hoogleraar

De Universiteit Utrecht heeft Wim Goedheer per 1 december 2005 benoemd tot hoogleraar Plasmafysica. Goedheer is leider van de groep Lage-temperaturen plasmafysica aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen in Nieuwegein. Zijn groep doet onderzoek aan de wisselwerking tussen een intense plasmabundel en oppervlakken van verschillende materialen. Ook bestuderen de onderzoekers stoffige plasma's. Dit onderzoek sluit nauw aan bij het onderzoeksprogramma 'Surfaces Interfaces and Devices' binnen de faculteit Natuur- en Sterrenkunde van de UU. Ook vormt het onderzoek van Goedheer een belangrijk onderdeel in het internationale fusie-onderzoek. Hier is de wisselwerking tussen het koude plasma vlak voor de wand en het brandende fusieplasma een belangrijk vraagstuk.

Lees verder

Nynke Dekker lid van De Jonge Akademie

De Jonge Akademie heeft tien nieuwe leden gekozen. Onder hen is Nynke Dekker, universitair docent in de groep Moleculaire Biofysica van het Kavli Instituut voor Nanoscience, de Technische Universiteit Delft. Dekker ontving in juli 2005 een Vidi-subsidie. De KNAW richtte De Jonge Akademie eind 2004 op om jonge onderzoekers actief in aanraking te brengen met vakgebieden buiten het eigen specialisme. Zij zullen worden aangemoedigd visies te ontwikkelen op de toekomst van het eigen vakgebied en aangrenzende vakgebieden, en op het te voeren wetenschapsbeleid. Het lidmaatschap geldt voor een periode van vijf jaar.

Lees verder

Diemer-Lindeboomleerstoel voor Marloes Groot

De komende vijf jaar bezet oud-FOM-promovenda dr. Marloes Groot één van de vier Fenna Diemer-Lindeboomleerstoelen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij doet onderzoek naar biofysica van elementaire biologische processen. De VU heeft de leerstoelen ingesteld ter gelegenheid van haar vijfentwintigste lustrum. De leerstoelen zijn vernoemd naar de in 2004 overleden dr. Fenna Diemer-Lindeboom, voorvechtster van vrouwenbelangen aan de VU. De VU zal de leerstoelen telkens voor een periode van vijf jaar toewijzen aan nieuwe vrouwelijke toptalenten uit verschillende faculteiten.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 10 11 12 van 12